• SNELLE SERVICE
  • SCHERPSTE PRIJS
  • DESKUNDIG ADVIES
  • LANDELIJKE DEKKING

Touchscherm of digiboard

De ontwikkelingen op het gebied van interactiviteit binnen het klaslokaal en de vergaderruimte gaan razendsnel. Een ontwikkeling waar wij als leverancier en specialist regelmatig vragen over krijgen is of het mogelijk is om in plaats van een digitaal schoolbord (digiboard) een LCD/LED touchscherm op te hangen?

Een zeer legitieme vraag welke niet eenvoudig met een ja of nee te beantwoorden is. Als één van de grootste leveranciers van Nederland van interactieve oplossingen hebben wij in ieder geval getracht om vanuit verschillende specificaties van de apparatuur beide oplossingen (touchscherm versus digiboard) met elkaar te vergelijken.

Onderstaand de belangrijkste overwegingen:

Afmeting
Een breedbeeld digiboard heeft een afmeting van 197 cm breed bij 126 cm hoog. Dit is een diagonaal van ruim 220 cm. Voor een klaslokaal is dit een uitstekend formaat en vergelijkbaar met het 'midden' bord van een traditioneel krijtjesbord. Het op dit moment grootste, nog handelbaar, touchscherm is een zogenaamd 84" scherm met een diagonaal van 213 cm (186 cm breed x 104,7 cm hoog) Een klein verschil in schrijfoppervlakte derhalve van ongeveer 3%. 

Schrijffunctie
Schrijven op een touchscherm verschilt enorm van het schrijven op een digiboard. Voor een korte aantekening en/of opmerking is dit verschil aanvaardbaar, maar voor lesgeven (en schrijven zoals u dat op een traditioneel schoolbord bent gewend) is het bij een groot aantal merken en types (de 'goedkopere') schermen een minder goed alternatief. Het schrijven gaat 'zwaar' en is onnatuurlijk. Schrijven op een 'glasplaat' van aantal mm dikte met de huidige gebruikte technieken in veel displays is een touchscherm nog geen alternatief als digitaal schoolbord. Er zijn uiteraard uitzonderingen, echter hieraan zit tevens een behoorlijk prijskaartje. 

Prijs
Niet geheel onbelangrijk is de prijs van een touchscherm. Als we wederom uitgaan van het formaat 84" met een diagonaal van 213 cm heeft een dergelijk scherm van goede kwaliteit een prijskaartje van rond de Euro 12.500,- exclusief BTW.  Ter vergelijking: voor een klaslokaal inrichting met een breedbeeld digiboard en een ultra short throw oplossing betaalt u ongeveer Euro 4.000,- exclusief BTW.

Kwetsbaarheid
Lange tijd is er in de markt de discussie gevoerd tussen harde en zachte digiboarden en met name de kwetsbaarheid van dergelijke digitale schoolborden. De ervaring leert dat krijtjes, pennen, stoten e.d. geen enkel negatief effect hebben op een digiboard. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een touchscherm. Een kwetsbaar produkt waar zelfs een 'glasplaat' voor zit. De kans op een breuk, defect of ster in uw touchscherm is groter dan met een digiboard.

Gewicht
Waar het grootste breedbeeld digiboard een gewicht kent van nog geen 25 kg aan de muur, gaat u met een touchscherm van 84" een gewicht van ruim 100 kg ophangen. Een degelijke wand/muur met voldoende draagkracht is dan ook van het grootste belang en lang niet altijd eenvoudig voorhanden en realiseerbaar.

Kwaliteit
Wat voor touchscherm komt er in uw ruimte als u deze keus heeft gemaakt? Er zit namelijk ook nog eens een groot verschil in kwaliteit tussen bijvoorbeeld de zogenaamde 'consumer' schermen of BtB schermen. Zo op het oog zijn deze verschillen niet waarneembaar, echter de belangrijkste verschillen zijn duurzaamheid en gebruik. Een consumer scherm is ontwikkeld voor het gebruik van enkele uren per dag, waar een BtB scherm is ontwikkeld voor langdurig gebruik gedurende de gehele dag. Techniek en duurzaamheid zitten in het scherm en voor een eindgebruiker niet waarneembaar.

Onderhoud/defect
Valt onverhoopt uw beamer uit in combinatie met een digiboard dan zou u deze laatste nog altijd als 'normaal' whiteboard gebruiken. Na vervanging van de beamer door bijvoorbeeld uw reserve beamer (investering < Euro 1.000,-) kunt weer snel beschikken over de volledige functionaliteiten. Wat gebeurt er echter bij uitval van uw touchscherm? Prijskaartje voor onderhoudsovereenkomst op locatie?

Mede op basis van bovenstaand vergelijkend onderzoek dringen wij er op aan u als eindgebruiker (en budgethouder) vooraf goed en uitgebreid te laten adviseren.

BEZOEKADRES

  • Limid
  • Ohmstraat 2
  • 8013 PZ Zwolle
  • facebook facebook
FaceBook Twitter

POSTBUS

  • Limid
  • Postbus 85
  • 8000 AB Zwolle

NIEUWSBRIEF

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN AANBIEDINGEN EN SPECIALE ACTIES?