Digital Signage

digital signage
Digital signage (ook wel narrowcasting genoemd) is een communicatiemedium waarbij zowel in- als extern, dynamische informatie (content) op alle soorten en formaten beeldschermen kan worden getoond. Het kan gezien worden als de moderne vervanger van de posterdisplay of het prikbord waarbij het beeld op afstand kan worden beheerd. Digital signage kan een interessante communicatietool zijn voor veel verschillende soorten organisaties. Voor ieder bedrijf dat modern, krachtig en effectief wil communiceren met (potentiële) klanten, bezoekers of personeel is het gebruik van digital signage een aanrader!
 
Digital signage bestaat al een aantal jaren en toch zijn de verwachtingen dat organisaties de komende twee jaar flink in digital signage gaan investeren. Dit heeft uiteraard te maken met de enorme prijsdaling van de benodigde hard- en software en de beschikbaarheid van software pakketten via de Cloud. De belangrijkste reden is echter om te investeren in “een nieuwe manier van communiceren”.
 
Die nieuwe manier van communiceren is nodig, omdat veel organisaties te maken hebben met medewerkers die ontevreden zijn over interne communicatie. De dagen van interne magazines, nieuwsbrieven en prikborden zijn geteld. Communicatie verandert en vereist een up-to-date, digitaal en snel aanpasbaar communicatiemiddel die complementair is aan de social mediakanalen!
 

Hoe verandert onze communicatie:
 

1. Van interne communicatie naar communicatie

Organisaties veranderen en het wordt moeilijker te bepalen wat intern en wat extern is. Grenzen vervagen en veel mensen die betrokken zijn bij het realiseren van de strategie van de onderneming staan niet op de loonlijst, bijvoorbeeld partners, leveranciers en stagiaires. Daarom vervagen de grenzen tussen interne en externe communicatie.
 

2. Vanaf gecontroleerde top-down communicatie naar open, diverse communicatie

Mensen willen betrokken worden en geïnformeerd blijven. Zorgvuldig opgestelde berichten van de top zijn noodzakelijk, maar slechts in beperkte mate. Mensen willen op de hoogte worden gehouden door collega’s en door middel van interne en externe sociale media wordt het nieuws snel verspreid. Transparantie is noodzakelijk (en onvermijdelijk).
 

3. Van een paar kanalen naar communicatie via verschillende kanalen

 
We hadden magazines, nieuwsbrieven, e-mail en conference calls. Veel nieuwe media en mediakanalen zijn daar aan toegevoegd en deze nieuwe kanalen blijven ook regelmatig verschijnen. Snelle aanpassingen aan de nieuwe manieren van communiceren zijn noodzakelijk, anders verlies je.
 

4. Van one size fits all naar klantgerichte communicatie

Of: van ‘zender bepaalt kanaal’ naar ‘ontvanger bepaalt kanaal’. In het verleden bepaalde de zender het communicatiekanaal en de ontvanger moest zich aanpassen. Nu verschuift de macht naar de ontvanger. De één is beter bereikbaar via Whatsapp en de ander weer via Facebook of Twitter. Dit heeft grote gevolgen voor de interne communicatie.
 

5. Van alleen goed nieuws tot echt nieuws

Dat is duidelijk. Mensen willen niet alleen goed nieuws horen, ze willen al het nieuws. Dat is waarom ze zich vaak meer richten op externe kanalen als ze wat willen horen over hun organisatie.
 

6. Van serieus naar speels

Je kunt op een leuke manier serieus zijn, ook in de communicatie. Wanneer een ernstig bericht op een leuke manier wordt verpakt, stijgt de effectiviteit. De ‘explanimation’ industrie groeit, en terecht. Het is veel leuker om een goed gemaakte ‘explanimation’ van een minuut te bekijken, dan om enkele pagina’s tekst te lezen.
 

7. Van veel woorden en wat beelden, naar veel beelden en een paar woorden

Infographics zijn overal, en ze zijn een krachtig instrument om een goed verhaal op een aantrekkelijke manier te vertellen. Instagram is sterk in ontwikkeling als een waardevol communicatiekanaal, en niet alleen voor jonge mensen om foto’s van feestjes te delen.
 

8. Van professionals naar amateurs

In het verleden schreef een tekstschrijver/ journalist de tekst. Het hoofd interne communicatie bewerkte het artikel. De redactie maakte enkele opmerkingen en het laatste rode potlood was van de grote baas. Vandaag kan iedereen schrijven en publiceren. Een paar goede richtlijnen en het aantal mensen dat goede content kan leveren en publiceren is bijzonder groot.
 

9. Van instructies naar verhalen

U kunt de mensen in het bedrijf vertellen wat de missie en de waarden zijn. Veel krachtiger zijn de verhalen van de mensen die door hun verhalen de waarden illustreren. Mensen houden van verhalen. Storytelling is een belangrijke vaardigheid.
 

10. Van uniformiteit naar diversiteit

Gezien de veranderingen in communicatie, is het een illusie de communicatie in een bedrijf te beheersen en te standaardiseren. Mensen met dezelfde waarden en met de doelstellingen van het bedrijf en hun persoonlijke doelen in het achterhoofd, communiceren op verschillende manieren. Hopelijk is de ‘grondtoon’ gemeenschappelijk. Diversiteit maakt een bedrijf kleurrijk en echt.
 
Bron: HR Trend Institute
 

Neem contact op

Bent u ook op zoek naar een nieuwe manier van communiceren en wilt u weten wat digital signage daarin kan betekenen? Neem dan contact met ons op!
 

 

Adviesgesprek aanvragen

Wenst u meer informatie over onze producten of wilt u de producten live in actie zien? Maak dan een afspraak voor een bezoek in onze showroom in Zwolle, Houten of Amsterdam.
Neem direct contact met ons op via 038 - 420 90 90

Vraag adviesgesprek aan