• SNELLE SERVICE
 • SCHERPSTE PRIJS
 • DESKUNDIG ADVIES
 • LANDELIJKE DEKKING

Aanbevolen door leraren: 10 favoriete educatieve appsDocenten en leerlingen worden steeds comfortabeler met technologie in het klaslokaal.
Daardoor hoeft er gelukkig steeds minder gestoeid te worden met de integratie van de technologie en kunnen leerkrachten zich focussen op hoe het hulpmiddel het leren verbeterd. Het aanbod van apps voor het onderwijs is nog steeds overweldigend, maar steeds meer leraren houden vast aan de apps waarvan ze weten hoe die werkt.

“De gesprekken die ik nu heb, zijn heel anders dan dat ze een jaar geleden waren,” zegt Michelle Luhtala, de bibliothecaris van de New Canaan middelbare school in Amerika. Ze trommelde haar netwerk van onderwijzers op, die over het hele land verspreid zitten, om hun favoriete applicaties te delen.

“Een jaar geleden vonden mensen het nog nieuw en spannend en erg overweldigend,” zegt Luhtala. “Nu lijkt alles wat makkelijker te gaan.”

Onderwijzers hebben hun favoriete apps leren kennen en gebruiken de apps op een steeds creatievere wijze om er onderwijs doelen mee te halen. “Ze krijgen de kans om hun eigen verwachting te verbeteren omdat ze niet allen te maken krijgen met de technologie,” Zegt Luhtala. “Ze houden zich bezig met de beste manier om het vernieuwende aspect met de inhoud te combineren.”

In plaats van dat onderwijzers een app kiezen en er een plek voor proberen te vinden in hun les, hoort Luhtala eerder dat onderwijzers en leerlingen beschrijven wat ze met hun les willen bereiken en dat ze dán pas een app gaan kiezen die dat voor elkaar kan krijgen.  
“Ze praten meer over wat kinderen doen en voor elkaar krijgen in hun les, dan dat ze het over apparaten en apps hebben,” aldus Luhtala. “Dat is wat we willen.”

Luhtala heeft ook opgemerkt dat er bij sommige collega’s app-moeheidsverschijnselen optreden. Als ze een app hebben gevonden die voor hen goed werkt, zullen ze het blijven verkiezen boven elke andere app, ook al zou er een veel betere uitkomen. Leren is lastig en veranderen is nog moeilijker, als een leraar dus een hulpmiddel heeft gevonden die hun leerdoelen bereikt, stappen ze niet over op een nieuwe app zonder een goede reden.

“Het is moeilijk om de docenten aan boord te krijgen hiermee, dus als we zeggen dat we het volgend jaar anders gaan doen, gaat dat er niet makkelijk in,” zegt Luhtala.

De lijst van favoriete apps van docenten bevat wat overeenkomsten met de favorieten van vorig jaar. Docenten hebben de neiging om apps te laten vallen als ze te duur worden of als er zoveel updates zijn geweest dat ze niet meer weten hoe ze het product kunnen gebruiken. Luhtala legt uit dat het een gevoelige kwestie is. “Als het niet anders aanvoelt, dan een jaar geleden, is dat zorgelijk. Het zou hetzelfde moeten voelen, maar verbeterd.”

De apps die dit jaar weer in de favorieten staan hebben op een geleidelijke manier nieuwe functies toegevoegd. De apps richten zich ook vaker op jonge leerlingen. Middelbare scholieren gebruiken hun telefoons vaker voor privé gebruik en hun laptops voor school. In hogere klassen ligt de nadruk nog steeds op het lezen en typen. Leraren geven hun leerlingen minder mogelijkheden om hun leerproces op een creatieve manier te uiten, waardoor de gekozen apps vaak bij de basis blijven. Middelbare scholieren gebruiken Google Apps, omdat ze zo gemakkelijk kunnen samenwerken.

Tip: Maak afspraken met de leerlingen om het gebruik van de apps zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bijvoorbeeld de volgende:

 • Download of koop nooit zomaar apps. Overleg eerst met de leraar of met de ouders.
 • Wees voorzichtig met het geven van persoonlijke gegevens.
 • Neem ieder uur minstens tien minuten pauze.
 • Klik niet zomaar overal op, je kunt in apps makkelijk ongewild aankopen doen.


    


 1.     Skype


  Skype
  : Onderwijzers houden van eenvoudige programma's die ze op meerdere manieren kunnen gebruiken. Skype is een geweldige manier om experts virtueel in de klas te brengen. Leerlingen maken zo een echte verbinding met wat ze over die persoon leren. “Skype is briljant voor het verwerven van kennis,” zegt Luhtala.
  Prijs: gratis
  Beschikbaar voor: alle apparaten 2.    Google Hangouts


  Google Hangouts:
  Ook Google Hangouts is een geweldig hulpmiddel om andere docenten, klassen en leerlingen met elkaar te verbinden. Het is gemakkelijk te integreren in andere apps van Google, zoals de Google Agenda en het is makkelijk om mensen uit te nodigen voor een gesprek. “Super door de hoge functionaliteit,” zegt Luhtala.
  Prijs:
  gratis
  Beschikbaar voor: alle apparaten 3.    Blippar


  Blippar:
  Blippar is een augmented reality app. De app herkent (live)beelden en logo’s en legt daar een virtuele laag over. Deze 2- of zelfs 3D laag geeft de mogelijkheid om op de meest verassende plekken met één druk op de knop een interactieve wereld achter deze beelden te openen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan advertenties in tijdschriften, abri’s, verpakkingen, maar ook aan bankbiljetten, een t-shirt of zelfs een auto. Scan bijvoorbeeld een kaart en zie welke evenmenten er aan die locatie gekoppeld zijn. "Echt een leuke manier om de wereld te ontdekken," zegt Luhtala.
  Prijs:
  gratis
  Beschikbaar voor: iPad, iPhone, iPod touch (iOS 8.0) 4.    Kahoot


  Kahoot:
  Met Kahoot kunt u online een toets of quiz maken en deze door de leerlingen laten invullen. Het student-response systeem werkt op elk apparaat. Het stelt in staat om een serie meerkeuzevragen (quiz), meningsvragen of enquêtevragen te maken die de leerlingen vervolgens kunnen beantwoorden via elk apparaat dat een webbrowser heeft (telefoon, tablet of desktop). Op het smartboard voorin de klas verschijnt dan de pincode van de leraar voor de betreffende quiz. De leerling kan de pincode van de leraar invullen op http://kahoot.it. Leerlingen ontvangen punten als ze een vraag goed hebben. Degene die alle vragen goed heeft, staat op de eerste plek. Leerlingen zien op welke plek ze staan op hun apparaat. Dat motiveert ze om hun best te doen!
  Prijs: gratis
  Beschikbaar voor: alle apparaten

 5.   Plickers


  Plickers:
  Met Plickers laat u leerlingen 'stemmen', zonder stemkastjes. De kinderen hebben zelf geen apparaat nodig, enkel een papiertje ofwel "paper clicker", welke ze omhoog houden. De camera van de tablet/iphone scant de kaartjes en verwerkt de scores en antwoorden van de leerlingen op een overzichtelijke manier op plickers.com. Handig om meerkeuze vragen net wat spannender te maken!
  Prijs: gratis 6.   iBooks


  iBooks:
  Miljoenen boeken, óók Nederlandstalig en sommige zijn zelfs gratis. Er zijn klassiekers te vinden maar ook nieuwe uitgaven en jeugdboeken. In de bibliotheek kun je je eigen selectie van gedownloade boeken opslaan.
  Prijs: gratis
  Beschikbaar voor: iOs. De tegenhanger voor Android is Google Play Books.


 7.   
      SMART Notebook


  SMART Notebook: Deze app werkt samen met de Notebook software van Smartboard. Bewerk of maak notebooklessen via de iPad voor op het SMART board. Maak eenvoudig interactieve leerervaringen! Notebook werkt met elk interactief beeldscherm en besturingssysteem en zijn flexibele, evoluerende platform maakt het gemakkelijk om overal toe te passen en bij te blijven met trends in het onderwijs en de pedagogiek.
  Prijs: € 5,99
  Beschikbaar voor: Vereist iOs 7.1 of nieuwer. Compatibel met iPad.

  Bekijk de (Engelse) uitleg van Smart Notebook:

 8.      Green Screen van Do Ink


  Green Screen Do Ink:
  U weet wat een 'green screen' effect is, toch? Een (meestal groen) chromakey scherm wordt gebruikt in films zodat het lijkt alsof de acteurs zijn geland op een vreemde planeet. Op de TV lijkt het alsof de lokale nieuws omroeper voor een weerkaart staat. Het groene scherm-effect werkt door beelden van meerdere bronnen te combineren in één enkele video. Deze beelden kunnen komen van foto's of video's in je filmrol, of vanuit de live video camera. Laat leerlingen "live" presenteren op locatie en zich inleven in het onderwerp waar ze het over hebben.
  Prijs: 2,99
  Beschikbaar voor: Vereist iOs 8.0. Compitabel met iPhone, iPad en iPod touch.


 9.    SchoolTV Beeldbank


  SchoolTV Beeldbank: Blijft een topper, deze mooie collectie filmpjes van de NTR. Zo'n 4000 clips over van alles en nog wat, van aardrijkskunde en natuur tot kunst en techniek. De filmpjes zijn o.a. afkomstig uit Het Klokhuis en op schoolfase (basisschool, voortgezet onderweijs, etc) ingedeeld.
  Prijs: gratis
  Beschikbaar voor: tablets, iOs, Android.


 10.      
      Magister Meta  Magister Meta: Verplichte kost voor elke scholier die met Magister werkt - én hun ouders. Roosters, huiswerk, cijfers, aan-en afwezigheid: alles staat in Meta. De app is zonder franje of extraatjes, maar de koppeling aan het door scholen veel gebruikte Magister maakt 'm onmisbaar.
  Prijs: gratis
  Beschikbaar voor: tablets, iOs, Android.


Op deze website vind u nog meer educatieve apps.

Voor veel van deze apps is het gebruik van een digiboard onmisbaar bij klassikaal gebruik. Wilt u advies over welk soort digiboard u het beste kunt toepassen in uw klaslokaal?

Voor meer informatie of een uitgebreide demonstratie in onze showroom, laat u vrijblijvend adviseren door één van onze adviseurs.
Stuur ons een mail via info@limid.nl of bel ons: 038 - 420 90 90.
 

BEZOEKADRES

 • Limid
 • Ohmstraat 2
 • 8013 PZ Zwolle
 • facebook facebook
FaceBook Twitter

POSTBUS

 • Limid
 • Postbus 85
 • 8000 AB Zwolle

NIEUWSBRIEF

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN AANBIEDINGEN EN SPECIALE ACTIES?