De techniek van een goed projectiescherm

De techniek van een goed projectiescherm zit voor een deel in de bediening en montage, maar het allerbelangrijkste is het projectiedoek. De keuze van de doeksoort bepaalt hoe het scherm de geprojecteerde beelden weergeeft.

Bij de keuze van een projectiedoek spelen drie factoren een belangrijke rol: omgevingslicht (ambient light), projector helderheid (output) en de positie van de projector. Zijn deze drie variabelen goed op elkaar afgestemd, dan creëert u het optimale beeld.

 

Projectiescherm blueprint

 

Eigenschappen projectiedoek

De eigenschappen van een projectiedoek worden uitgedrukt in de reflectiewaarde (Gain) en de kijkhoek.

 

Reflectiewaarde (Gain)

De reflectiewaarde wordt gemeten in ‘gain’. Gain is gerelateerd aan een vaste referentiestandaard: Magnesiumcarbonaat (MgCO3). MgCO3 absorbeert geen licht, maar straalt het geprojecteerde licht perfect gelijkmatig terug. Matwit is de standaard bij een projectiedoek, waarbij de gain dan ook op 1,0 is vastgesteld.

 

Kijkhoek projectiescherm

De kijkhoek van een projectiedoek geeft aan tot welke graad het geprojecteerde beeld duidelijk zichtbaar is. Hoe verder de kijkhoek van de as van het beeld verwijderd is, hoe meer de helderheid zal afnemen. De maximale kijkhoek is de hoek waar de kijker minder dan 50% van de lichtintensiteit van het beeld waarneemt. Deze grens wordt aangehouden als algemeen geldende norm voor beeldkwaliteit.

Adviesgesprek aanvragen

Wenst u meer informatie over onze producten of wilt u de producten live in actie zien? Maak dan een afspraak voor een bezoek in onze showroom in Zwolle, Houten of Amsterdam.
Neem direct contact met ons op via 038 - 420 90 90

Vraag adviesgesprek aan