Wat is beter: touchscherm of digibord?

Tegenwoordig wordt het SMART digibord met projector overschaduwd door SMART’s interactieve touchschermen, die het oorspronkelijke concept van een interactief whiteboard hebben overgenomen en verder hebben ontwikkeld voor het moderne tijdperk.
 
Dit artikel gaat in op de keuze tussen een digbord en een touchscherm. Heeft u nog nooit met een interactief touchscherm of digibord van SMART gewerkt? In een ander artikel leggen we de verschillen tussen de vier soorten SMART Boards uit.

 

Touscherm vs Digobrd
 

Wat is de beste keuze: een touchscherm of een digibord?

Een zeer legitieme vraag welke niet eenvoudig met een ja of nee te beantwoorden is. Het antwoord is immers volledig afhankelijk van uw situatie. Als één van de grootste leveranciers van Nederland van interactieve oplossingen hebben wij in ieder geval getracht om vanuit verschillende specificaties van de apparatuur beide oplossingen (touchscherm versus digibord) met elkaar te vergelijken.
 

Onderstaand de belangrijkste overwegingen.
 

Prijs

Een digibord is in de regel goedkoper dan een interactief touchscherm. Het verschil verdwijnt echter al snel als we het SMART Board 800 digibord vergelijken met de komst van het nieuwste budgetvriendelijkste touchscherm: de SMART MX. Als we uitgaan van een looptijd van 10 jaar, is dat interactieve touchscherm slechts 16 euro per installatie per jaar duurder. 1
 

Levensduur

De projector waarmee uw digibord mee bediend wordt, is na zo’n 5 jaar afgeschreven. Elk jaar dient uw projector stofvrij gemaakt te worden door onze installateurs. Tevens zal de lamp op vijf jaar ongeveer twee keer moeten worden vervangen.
De levensduur van een interactieve display ligt tussen de 20.000 en 50.000 uur. Zelfs de ondergrens daarvan komt neer op ongeveer 12 jaar gebruik op uw school. 2
Ook voor uw touchscherm is het belangrijk dat er een jaarlijkse onderhoudsbeurt plaats vindt, waarbij nieuwe updates geïnstalleerd worden en de installatie opnieuw wordt getest door onze installateurs.
 

Kwaliteit

Een interactief touchscherm heeft een 4K Ultra HD resolutie. Dat is een resolutie van 1080p HD. Dankzij de hoge pixeldichtheid zijn afbeeldingen en video’s kristalhelder en wordt tekst haarscherp weergegeven.
Een digibord heeft een resolutie van 720p. Doordat de resolutie van een digibord slechter is dan een touchscherm, heeft u een groter digibord nodig om hetzelfde effect te bereiken. Een digibord van 85” komt ongeveer overeen met een touchscherm met een afmeting van 75”.
 

Afmeting

Een digibord heeft standaard een grote afmeting. De SMART Board 800 serie begint bij een afmeting van 80” en loopt op naar 85”. Voor een klaslokaal is dit een uitstekend formaat en vergelijkbaar met het ‘midden’ bord van een traditioneel krijtjesbord. Bij een touchscherm is er keuze uit drie verschillende afmetingen: 65”, 75” en 86”. Daarvan worden de 65” en 75” het meest verkocht. Misschien vraagt u zich af waarom mensen voor minder schrijfruimte kiezen, maar de whiteboard applicatie van een SMART touchscherm heeft een panoramisch oppervlakte, zodat u heen en weer kunt scrollen tussen uw content. Als u meer schrijfruimte wenst, is het ook mogelijk om twee email stalen whiteboards aan de zijkant van het touschscherm vast te maken.
 

Stroomverbruik

Interactieve displays zijn energiezuiniger dan projectoren. Zelfs een energiezuinige projector verbruikt ongeveer 30% meer stroom dan de SMART interactive touchschermen. 3
 

Omgevingsgeluid

De ventilator die in de projector zit kan veel geluid maken tijdens het koelen van de motor en voor geluidsoverlast zorgen. Een interactief touchscherm is daarentegen wel helemaal stil.
 

Zonlicht in de ruimte

Zonlicht door de ramen kan voor veel problemen zorgen bij een digibord, terwijl een interactief touchscherm een ingebouwde licht sensor heeft die zich aanpast aan de belichting in de ruimte.
 

Schaduwen

Met een projector is de kans groot dat u een schaduw op het Digibord werpt terwijl u werkt. Dit kan leerlingen wel degelijk afleiden, waardoor wij u adviseren om een Ultra Short Throw beamer aan te schaffen, waardoor u al veel minder schaduwen op het bord werpt.
 

Wendbaarheid

Het is lastiger om een digibord op een verplaatsbare trolley vast te maken, omdat de beamer dan ook met een beugel vastgemaakt dient te worden. Een digibord wordt daardoor vaker op een wand geplaatst. Met zijn lage gewicht is een digibord ideaal voor zwakke wanden. Bij een zwaarder touchscherm wordt daardoor vaak een trolley of vloerkolom verkocht, als er sprake is van zwakke wanden. Een installatie op een trolley heeft als voordeel dat u de installatie kan verplaatsen naar een andere ruimte mocht dit nodig zijn. Ook kunt u de hoogte van de installatie elektrisch instellen, wat ideaal is als het scherm door lagere klassen gebruikt wordt.
 

Kwetsbaarheid

Een digibord is minder kwetsbaar dan een touchscherm, waar zelfs een ‘glasplaat’ voor zit. De kans op een breuk, defect of ster in uw touchscherm is groter dan met een digibord.
 

Tegelijkertijd werken

Een digibord beschikt over vier gelijktijdige aanraakpunten. Een interactief touchscherm heeft doorgaans tien aanraakpunten en leerlingen kunnen zelfs content toevoegen vanuit hun stoel door via hun telefoon of tablet in te loggen op SMART Learning Suite online.
 
SMART Board 7000 recensie review
 

Onze mening

We zien dat er nog weinig digibords worden verkocht en dat de trend verschoven is naar interactieve touchschermen. Mede op basis van bovenstaand vergelijkend onderzoek dringen wij er op aan u als eindgebruiker (en budgethouder) vooraf goed en uitgebreid te laten adviseren.
 

Uw keuze

Ik wil een digibord!
Er is nog maar één soort SMART digibord beschikbaar: het SMART Board 800, dus die keuze is snel gemaakt. Wij adviseren u graag waar u op moet letten bij het aanschaffen van een projector.
 
Ik wil een interactief touchscherm!
Er zijn meerdere soorten interactieve touchschermen beschikbaar, namelijk het SMART Board 6000, het SMART Board 7000 en de SMART Board MX. Welke van deze touchschermen is geschikt voor uw situatie? Maak een afspraak om ze zelf te proberen in onze showroom! Samen met een specialist die de tijd voor u neemt, krijgt u een advies op maat.
 

 

Liever eerst verder lezen?

Leestips
In het volgende artikel gaan we nader in op de SMART interactieve touchschermen en leggen we de verschillen uit tussen het SMART Board 6000, 7000 en de MX serie.
 

Voetnoten

1. Gebaseerd op de prijzen van de SMART Board MX 75” en de SMART Board 800 85”, met een looptijd van 10 jaar).
2. Uitgaande van 201 schooldagen per jaar.
3. Volgens de specificaties van het SMART Board MX275 en de UM351W Projector, is het stroomverbruik van de projector: 257 W, en die van de MX275: 180 W. De projector gebruikt in zijn normale modus dus ongeveer 30% meer stroom.

Adviesgesprek aanvragen

Wenst u meer informatie over onze producten of wilt u de producten live in actie zien? Maak dan een afspraak voor een bezoek in onze showroom in Zwolle, Houten of Amsterdam.
Neem direct contact met ons op via 038 - 420 90 90

Vraag adviesgesprek aan