Wat zijn de verschillen tussen de SMART Board interactieve touchschermen? (de MX, 6000 en 7000 serie)

In dit artikel vergelijken we de SMART Board 6000, 7000 en de MX serie met elkaar. Dit zijn de SMART interactieve touchschermen waarbij de populaire SMART Kapp module ingebouwd zit. Op technisch gebied spreken we dan van de volgende serienummers:
 
SMART Board MX: SB MX265, SB MX275 en SB MX286.
SMART Board 6000: SB 6265 en SB 6275.
SMART Board 7000: SB 7075 en SB 7086.
 

Keuzestress?

SMART Board kiezen keuzestress Limid helpt
Genoeg te kiezen dus. Welk interactief touchscherm gaat het worden? In dit artikel behandelen we de verschillen tussen de modellen. Zo kunt u makkelijker zoeken op het juiste SMART Board voor uw situatie.

Lees direct de specificaties die relevant voor u zijn:

 
Wat de interactieve touchschermen qua functies met elkaar gemeen hebben behandelen we in een ander artikel genaamd de vier verschillende soorten SMART Boards.
 

Afmeting

Afmeting SMART Board MX 6000 7000
Specificaties

SMART Board MX: 65″, 75″ en 86″.
 
SMART Board 6000: 65″ en 75″.
 
SMART Board 7000: 75″ en 86″.
 
Betekenis
Het is belangrijk om te realiseren welke rol de grootte van uw interactieve display speelt in het bereiken van uw educatieve doelstellingen. Als u drie of vier leerlingen tegelijk wilt laten samenwerken, heeft u een scherm van 75” of groter nodig. Vandaar dat de 7000 serie, die vier pennen heeft, de 65″ maat niet eens voert.
U kunt de kijkafstand die nodig is voor uw ruimte berekenen: De vuistregel 5X is een handige manier om een comfortabele kijkafstand te berekenen voor een lettertype van 20 pt op een interactief HD-display.
De formule is eenvoudig: vermenigvuldig de schermgrootte met vijf en deel de uitkomst door 40 voor het antwoord in meters. We nemen een 65” display als voorbeeld. 65″x 5 = 325″ ⁄ 40 = 8.1 meter

 

 

Touch technologie

Touch technologie DViT DIR  HyPr Touch
Specificaties

SMART Board MX: InfraRed (IR)
De onderkant en rechterzijkant van het scherm zijn bedekt met verborgen zenders en ontvangers, die een onzichtbaar rooster over het scherm werpen en berekenen waar de aanraking plaats vindt.
 

SMART Board 6000: Digital Vision Touch (DViT)
Er bevinden zich vier infrarood camera’s in de hoeken van het scherm. Langs de randen van het scherm is een retroreflecterende tape aangebracht, zodat de camera’s altijd de juiste belichting hebben om een aanraking waar te nemen.
 
SMART Board 7000: Hybrid Precision Touch (HyPR Touch)
HyPr Touch is in feite een combinatie van bovenstaande DIR en DViT technologie. Er zit een zwarte plastic cover langs vier kanten van het scherm waar zich de zenders en ontvangers achter bevinden. Deze cover laat het infrarode licht door. Tevens zijn alle randen bedekt met retroreflecterende tape zoals bij de DViT technologie.

 
Betekenis
De drie touchschermen gebruiken allemaal een speciaal door SMART ontwikkelde touch technologie. De technologie is bij alle drie anders, maar het werkt hetzelfde: pen oppakken is schrijven, uw vinger is de muis en u wist met uw handpalm of vuist. Omdat HyPr Touch een combinatie is van de andere twee technologieën is dit de meest nauwkeurige touch technologie.
 

 

Pen ID

SMART Board 7000, 6000 MX Pen ID
Specificaties

SMART Board MX: Geen Pen ID, de twee pennen zijn aan elkaar gelinkt en schrijven altijd dezelfde kleur. Het is wel mogelijk om de penkleur aan te passen.

 

SMART Board 6000: Ja, Pen ID met twee pennen.

 
SMART Board 7000: Ja, Pen ID met vier pennen.

 
Betekenis
Met Pen ID kunnen leerlingen met verschillende penkleuren schrijven. Als er dus meerdere leerlingen tegelijkertijd schrijven, schrijven ze allemaal met een andere pen kleur. Zo kan de leraar makkelijk zien welke leerling welke opdracht heeft ingevuld. Het is ook mogelijk om de pen kleur van elke pen apart aan te passen. Zo kunt u bij het SMART Board 6000 bijvoorbeeld eerst twee leerlingen laten schrijven, de penkleur aanpassen en twee nieuwe leerlingen laten schrijven. Tegelijkertijd werken gaat het makkelijkst op het SMART Board 7000 dankzij de vier pennen.
 

 

Aantal aanraakpunten

Mulit-touch gelijktijdige aanraakpunten SMART Board 6000 7000 MX
Specificaties

SMART Board MX: 10 aanraakpunten op Windows & Mac.

 

SMART Board 6000: 8 aanraakpunten op Windows & Mac.

 
SMART Board 7000: 16 (10 aanraakpunten, 4 pennen, 2 gummen) op Windows & Mac.

 
Betekenis
Hoe meer aanraakpunten of multi-touch punten een SMART Board heeft, hoe makkelijker het voor leerlingen is om tegelijkertijd op het SMART Board te werken. Met de gelijktijdige aanraakpunten kunnen meerdere leerlingen tegelijk gebaren gebruiken zoals zoomen, draaien en spiegelen.
 

 

Convenience panel

Convenience panel SMART Board MX 7000
Specificaties

SMART Board MX: Het convenience panel zit aan de voorkant van het scherm. De verbindingspoorten op het paneel zijn: 1x HDMI, 1x USB-B (touch) and 2x USB-A aansluitingen.

 

SMART Board 6000: De 6000 serie heeft geen convenience panel.

 
SMART Board 7000: Het convenience panel zit aan de rechterkant van het scherm. Er is toegang tot de aanknop, volumeknop en een pauzeerknop (voor bijvoorbeeld video’s). De verbindingspoorten op het paneel zijn: 1x HDMI, 1x USB-B (touch) and 2x USB-A aansluitingen.
 
Betekenis
Het SMART Board MX en de 7000 serie hebben een convenience panel. Dit is een speciaal bedieningspaneel waar de gebruiker makkelijk bij kan. Op het convenience panel kunt u snel kabels aansluiten en onder andere de volume regelen. Dankzij de USB-A aansluiting kunnen leerlingen makkelijk een bestand op een USB stick laten zien. Op het SMART Board 6000 zit uiteraard ook een volume knop en men kan ook een USB stick aansluiten, maar dit zit op de achterkant van het scherm, waardoor men er iets moeilijker bij komt.

 

 

Prijzen

Prijzen SMART interactieve touchschermen
Specificaties

SMART Board MX: Dit is het nieuwste SMART Board en het voordeligste SMART touchscherm. De prijs van de 86″ serie is nog niet bekend.
 

SMART Board 6000: De 6065 van SMART is ons meest verkochte SMART touchscherm. Van de drie touchscherm series is deze het langst in de markt.

 
SMART Board 7000: Het SMART Board 7000 is het meest geavanceerde interactieve display, maar daardoor ook het duurste touchscherm.
 
Betekenis
Ga goed na welke functies u belangrijk vind vergeleken met de prijs. De SMART Board MX is voordeliger, maar als u deze lijst bekijkt, ziet u dat deze minder functies heeft dan het SMART Board 6000 en 7000.

 

 

Aanwezigheidsdetectie

Aanwezigheidsdetectie sensor
Specificaties

SMART Board MX: De MX heeft geen aanwezigheidsdetectie sensoren.
 

SMART Board 6000: Één aanwezigheidsdetectie sensor.

 
SMART Board 7000: Twee aanwezigheidsdetectie sensoren.
 
Betekenis
Het display gaat automatisch aan wanneer er mensen vlakbij zijn en schakelt weer uit als er geen beweging wordt gedetecteerd. Op deze manier bespaart u energie zonder erbij hoeven na te denken.

 

 

Helderheid instellen

Helderheid instellen SMART Boards
Specificaties

SMART Board MX: De MX heeft een ingebouwde Ambient Light Sensor. Het display past zich dus automatisch aan in de belichting in de ruimte.
 

SMART Board 6000: In het menu aan de zijkant van het SMART Board 6000 kunt u de beeldinstellingen van het display veranderen. U ziet geen directe voorvertoning van uw wijzigingen.

 
SMART Board 7000: In het kapp menu gaat u naar de instellingen. Bij het tabblad systeem instellingen kunt u de belichting snel aanpassen met een live voorvertoning, u ziet uw wijzigingen direct en kunt ze ook nog annuleren.
 
Betekenis
Het SMART Board MX maakt het u makkelijk door zich automatisch aan te passen aan de belichting in de ruimte. U heeft echter meer controle over de functies bij het SMART Board 6000 en 7000.

 

 

De bronkeuze: invoer veranderen

SMART Board invoer veranderen
Specificaties

SMART Board MX: Verander de invoer door op de invoer knop onderaan het scherm te drukken. Vervolgens kunt u op het scherm de juiste poort selecteren door de gewenste bronkeuze aan te raken.
 

SMART Board 6000: Verander de invoer door op de invoer knop onderaan het scherm te drukken. U kunt uw keuze niet via touch bevestigen. Druk de invoer knop in om te bladeren naar de gewenste bronkeuze en te bevestigen.

 
SMART Board 7000: Verander de invoer door de invoer applicatie uit het Kapp menu te kiezen. Vervolgens verschijnt er een scherm met een live voorvertoning van de apparaten die verbonden zijn. Aan de thumbnails kunt u handig zien welk scherm op welke poort aangesloten zit.
 
Betekenis
Als u weet hoe het moet, is de bronkeuze veranderen niet moeilijk. Toch maakt de 7000 serie het wel erg makkelijk met een live voorvertoning. U hoeft niet meer te raden welk scherm op welke hdmi poort aangesloten zit, maar kunt snel schakelen tussen de ingebouwde computer, de kapp module en een aangesloten gast laptop.

 

 

Mini-PC compitabiliteit

SMART Board Mini PC compitabiliteit
Specificaties

SMART Board MX: Optioneel.
 

SMART Board 6000: Ja. De standaard mini-PC bevestiging bevindt zich op de achterkant van het scherm, aan de linker onderkant.

 
SMART Board 7000: Ja. De standaard mini-PC bevestiging bevindt zich op de achterkant van het scherm, aan de linker bovenkant.
 
Betekenis
Bij de 6000 en 7000 is het erg makkelijk om een mini-PC aan te sluiten. Zo kunt u van de Kapp module van het SMART Board schakelen naar een ingebouwde mini pc. Het is ook nog altijd mogelijk om de mini-PC op een trolley te laten monteren zodat u geen last heeft van bungelende kabels.

 

 

Energy Star certificering

SMART Board energy star certificaat
Specificaties

SMART Board MX: Alleen MX265 draagt de Energy Star certificering.
 

SMART Board 6000: De gehele 6000 serie is Energy Star gecertificeerd.

 
SMART Board 7000: De gehele 7000 serie is Energy Star gecertificeerd.
 
Betekenis
Energy Star is een keurmerk voor het energiegebruik van apparaten. Dankzij het Energy Star keurmerk weet u zeker dat u een mileuvriendelijk touchscherm heeft gekozen.

 

 

Conclusie

SMART Boards vergelijken
De SMART Boards Touchschermen verschillen in een aantal opzichten van elkaar. Welke opzichten u belangrijk vind is afhankelijk van uw situatie. We kunnen ons voorstellen dat u nog steeds twijfelt. U bent van harte welkom om de touchschreens in onze showroom te proberen.

 

Beter samenwerken dankzij een eerlijk advies

Limid is merkonafhankelijk en maakt haar eigen keuzes ten aanzien van haar producten. Onze adviezen worden dus niet ingegeven door marge- en bonusstructuren van fabrikanten. U krijgt een helder en eerlijk advies, die bij uw situatie past.
 
SMART Board 7000 recensie review
 

Probeer het zelf

Nieuwsgierig naar bovenstaande producten? Maak een afspraak om ze zelf te proberen in onze showroom! Samen met een specialist die de tijd voor u neemt, krijgt u een advies op maat.
 

Adviesgesprek aanvragen

Wenst u meer informatie over onze producten of wilt u de producten live in actie zien? Maak dan een afspraak voor een bezoek in onze showroom in Zwolle, Houten of Amsterdam.
Neem direct contact met ons op via 038 - 420 90 90

Vraag adviesgesprek aan